Als gevolg van de schaarste op de woningmarkt en de energiecrisis is er de laatste tijd sprake van een nieuwe trend. Mensen kiezen er vaker voor om permanent in een caravan of camper te gaan wonen. Ze worden wel caravan- of campernewbies genoemd. Hoogste tijd om het wonen in een caravan of camper eens nader onder de loep te nemen.

Caravan meer dan alleen een vakantieverblijf

De caravan en de camper zijn bij iedereen bekend als de mobiele woningen waarin je tijdelijk verblijft tijdens een vakantie. Al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw gaan mensen op reis met een caravan achter de auto. Inmiddels is ook de camper een populair alternatief geworden. Ook als stacaravan is het een gewild onderkomen voor mensen die tijdens de lente en zomer veel tijd willen doorbrengen op een camping in de natuur of aan zee. De nieuwste trend is dat mensen de caravan of camper niet gebruiken als vakantieverblijf, maar om er permanent in te wonen. De keuze om dit te doen, is mede het gevolg van de schaarste op de woningmarkt.

Mag je in een caravan of camper wonen?

Permanent op een camping of een recreatiepark verblijven, is zo eenvoudig nog niet. Veel gemeenten in Nederland zien dat liever niet. In principe mag je er alleen het hele jaar wonen als dat in het bestemmingsplan staat. Toch is de praktijk weerbarstig. Het aantal mensen dat permanent op een camping of recreatiepark woont, wordt geschat op zo’n 55.000. Het gaat dan onder meer om arbeidsmigranten en gescheiden mensen die hun woning zijn kwijtgeraakt. Er is ook een groep die van camping naar camping trekt. Campingeigenaren zijn soms huiverig om iemand voor langere tijd toe te laten.

Digitale nomaden kiezen voor mobiele woning

Ook digitale nomaden hebben deze manier van leven ontdekt. Ze kiezen veelal voor een camper of een kleine caravan waarmee ze door Europa trekken. Digitale nomaden werken online en zijn dus niet per se gebonden aan een vaste werkplek. Om te kunnen werken, hebben zij alleen een stabiele internetverbinding, een laptop en een mobiele telefoon nodig.

Klein maar fijn wonen

Tegenwoordig kiezen mensen er ook vaker voor om klein maar fijn te wonen. Dat gebeurt niet alleen in caravans en campers, ook de zogenaamde tiny houses zijn in opkomst. Van deze kleine woning met een vloeroppervlakte van maximaal 50 m² werden er in 2022 in Nederland zo’n 5100 verkocht, zo blijkt uit cijfers van Het Kadaster.

Caravan matras voor een goede nachtrust

Als je in een caravan of camper woont, neem je genoegen met beperkt comfort. Als het echter om de nachtrust gaat, ben je natuurlijk wel gebaat bij optimaal slaapcomfort. Een goede caravan matras van traagschuim, koudschuim of met pocketvering komt daarbij uitstekend van pas.